Det har gått over 100 år siden murmester Olaf Edvard Eriksen la ned første stein i firmaet som skulle overleve ham med flere generasjoner.

En sommerdag i 1881 ble Olaf Edvard Eriksen født. Oslo-gutten var sønn av Zakarias Eriksen og Mathilde Josefine Jensen. Tidlig la han ut på ferden mot å bli håndverker. Allerede som 14 åring startet han å gå i lære for å bli murer. Noen år senere får Eriksen håndverkerbrevet, som ferdig utdannet murmester.De første fire årene opererte den ferske murmesteren i Tønsberg og Kragerø. Eriksen vendte så tilbake til hjemkommunen Oslo, hvor han for alvor la fundamentet for det nye selskapet.

Nye tider
Det som startet som én ung murmester, helt i begynnelsen av forrige århundre, er nå en fremtidsrettet og ettertraktet totalleverandør med 26 ansatte.

– Det har vel litt med min bakgrunn å gjøre, smiler daglig leder Tom Hjorth.

54-åringen fra Manglerud i Oslo er første sjef i Olaf E Eriksen Entreprenørforretning som ikke deler etternavn med grunnleggeren. Bedriften holdt seg i familien helt til 2008. Da hadde Børre Eriksen, Olafs barnebarn, blitt uhelbredelig syk.

Tømrer Tom Hjorth hadde gått inn i bedriften som lærling samme dag som han fylte 18 år. Lojaliteten han hadde vist bedriften, overbeviste Børre Eriksen om at Hjorth var rett mann til å fortsette å bygge opp familiebedriften.

Men å egenhendig kjøpe en entreprenørbedrift midt i finanskrisa, var lettere sagt enn gjort.

– Jeg hadde en samtale med banken, men de lo av meg, sier Tom.

En venn i nøden
Hjorth trengte investorer for å holde den tradisjonsrike bedriften i live. Støttespillere ble funnet, og en avtale ble utarbeidet.

Året var 2008, og det var økonomisk turbulente tider i entreprenørbransjen. I siste sekund måtte Hjorths første investorer trekke seg ut av avtalen, og oppkjøpsmuligheten så svart ut.

–  Jeg var skikkelig nedslått, og tok meg rett og slett en fridag, forteller 54-åringen.

I Drammensveien i Oslo møtte Tom på en gammel venn og arbeidskollega. Han hadde gått lærlingtiden sin sammen med Tom i Olaf E Eriksen tidlig på 80-tallet, og hadde gode minner om bedriften. Sammen med noen bekjente i dagligvarebransjen kunne han stille seg bak sin optimistiske venn. Tom hadde overbevist de alle om at dette kom til å bli bra business.

Sikrer oppdrag
– Samtlige av våre håndverkere har svennebrev. Vi er også veldig opptatte av å ta samfunnsansvar ved å lære opp egne folk. Så i snitt har vi fire, fem lærlinger til enhver tid. Våre folk snakker og forstår norsk godt. De holder et høyt faglig nivå, som gjør oss etterspurt når kompliserte og komplekse oppdrag skal utføres. Med over 100 års erfaring i byggfaget tilbyr vi en unik kompetanse.

I 2018 hadde bedriften 452 store og små oppdrag i Oslo og omegn. De er en solid bedrift med et bredt arbeidsområde – og ser stadig mulighetene for utvikling. Et godt bevis på Hjorth fikk rett, det var bra business å redde Olaf Edvard Eriksens livsverk.

– Vi har mye å se tilbake på. Men vi holder blikket rettet framover og ser stadig mulighetene for utvikling, avslutter Tom.